Szukaj
Jeżeli są Państwo poważnie zainteresowani zakupem adresu: Sad.pl, to zapraszamy do kontaktu

Przycinanie drzew owocowych

przycinanie drzew owocowych

Jeśli po posadzeniu prawidłowo prowadzi się młode drzewka, minimalnie je przycinając, jednocześnie formując ich koronę, w późniejszych latach będą one mniej absorbujące i nie będą wymagały tyle pracy przy pielęgnacji.

Niezależnie od kształtu jaki zostanie nadany koronom, drzewko zawsze musi mieć mocno zaznaczony przewodnik. U jabłoni cięcie po zakończeniu formowania drzewek sprowadza się do prześwietlania ich koron, przy czym cięcie takie wykonujemy wiosną, w zasadzie aż do czasu kwitnienia drzew. Jeśli nie będziemy wykonywać cięć prześwietlających, korony zagęszczą się, a owoce będą występowały tylko na obwodzie korony, a nie na jej wszystkich pędach.

 

Jakie gałęzie ciąć?

 

Najlepiej te najmniej wartościowe pod względem owocowania, a więc stare, grube, które nie mają krótkopędów i pąków kwiatowych. Należy zadbać o pozostawienie między gałęziami znacznych odstępów, by nie zacieniały się wzajemnie w okresie wegetacji. Należy także zwrócić uwagę, by drzewo było węższe na górze w stosunku do dolnej części jego korony, dzięki czemu  słońce dotrze swobodnie do dolnych gałęzi, a rosnące na nich owoce otrzymają odpowiednie wybarwienie. Przy drzewach, które owocowały już minimum dwa do trzech razy, należy także usunąć pozostawione przy cięciu młodych drzewek dolne pędy, podnosząc tym samym wysokość pnia nawet do jednego metra nad ziemię.

 

Obok cięcia prześwietlającego, prowadzi się również mniej pracochłonne cięcie odnawiające, którego zadaniem jest usuwanie gałęzi grubych i długich, dzięki czemu drzewo utrzymuje się w określonych wymiarach. Taki rodzaj cięcia sprawdza się szczególnie w przypadku jabłoni. Rozpoczyna się je po 3-4 latach od posadzenia drzewek, kiedy są już uformowane. Ważne jest postępowanie według określonych zasad. Przede wszystkim wycina się najstarsze i najgrubsze gałęzie blisko przewodnika. Gałęzie starzeją się w tempie około trzech lat i wówczas się je usuwa.

 

Przy cięciu, oprócz zachowania właściwego kształtu koron, pilnuje się odpowiedniej wysokości drzewek. Aby zmniejszyć negatywne skutki ich nadmiernej wysokości, należy nadawać koronom smuklejszy kształt w ich górnej części oraz zadbać o mocne podpory, żeby drzewa się nie przewróciły.

Cięcie drzew starych i zaniedbanych

 

Osobną kwestię stanowi cięcie starych jabłoni, celem ich odmłodzenia. Stare drzewa, często zaniedbane, maja bowiem wysokie i bardzo rozłożyste korony, które są jednocześnie nadmiernie zagęszczone. Taki drzewa rzadko występują w sadach przemysłowych, natomiast często można je spotkać w sadach przydomowych lub ogrodach. W starych jabłoniach roczne przyrosty powstają tylko w części wierzchołkowej drzewa i na peryferiach korony, natomiast w jej wnętrzu oraz w dolnej części konarów, pędów owoconośnych jest mało, a te które wyrosły są słabe i cienkie i zazwyczaj nie owocują. Pomoże tu radykalne cięcie drzew czyli po prostu ich odmłodzenie. Można tego dokonać przez silne skrócenie wierzchołków, konarów i grubych gałęzi, dążąc przede wszystkim do obniżenia korony przez wycięcie jej wierzchołka. Wówczas światło będzie mogło bez przeszkód docierać do środka korony i jej dolnych gałęzi. Następnie skraca się konary o co najmniej 25% ich długości. Aby silnie prześwietlić korony, przerzedza się także drobne gałązki owoconośne (jedno i wieloletnie), które rosną w zbyt dużym zagęszczeniu. W celu odmłodzenia starego i zaniedbanego drzewa, trzeba z jego korony wyciąć nawet do 60% gałęzi, co jednak obniża plony. Zaleca się więc rozłożenie zabiegów odmładzających jabłonie na okres dwóch do trzech lat, aby obniżki plonów były jak najmniejsze. Już w kolejnych latach plon owoców jest przeważnie wyższy niż przed zabiegiem, a dodatkowo odmładzanie podnosi jakość owoców.

 

Przycinając starsze drzewa należy pamiętać, że wycinanie więcej niż ok. 30% ich masy spowoduje powstawanie wielu pędów jednorocznych, tzw. wilków, które trzeba będzie potem dokładnie pousuwać. Należy też unikać podcinania konarów od dołu, poza sytuacją, kiedy są one suche. Jeśli nie zastosujemy się do tej zasady, przeniesiemy owocowanie do góry.

 

 

Data publikacji: 2014-11-01 5:43:23

Dodaj komentarz